Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

14 jan 2022

NVM: Focus op verruiming woningaanbod

Nieuwegein, 13 januari 2022. Het aantal te koop staande woningen in Nederland is opnieuw afgenomen. Dit blijkt uit de woningmarktcijfers van het vierde kwartaal 2021 van de NVM. De druk bij woningzoekenden blijft daarmee onverminderd hoog. De toegenomen schaarste leidt opnieuw tot forse prijsstijgingen.

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning steeg in het vierde kwartaal van 2021 naar 438.000 euro en van een nieuwbouwwoning naar 466.000 euro. Dit is een stijging van 20,7% voor een bestaande woning en 13,8% voor een nieuwbouwwoning ten opzichte van het vierde kwartaal 2020.

Contact opnemen

Bekijk hier de kwartaalcijfers van uw eigen gemeente.

NVM-voorzitter afdeling Brabant Noordoost: “Als we kijken naar de ontwikkelingen van het afgelopen jaar binnen onze regio, dan zien we een gelijk beeld als het landelijke. Maar als we inzoomen op de ontwikkeling van alleen het laatste kwartaal van 2021, dan zien we dat de woningmarkt in het noordoosten van Brabant enigszins rustiger wordt. Natuurlijk is er nog steeds sprake van een forse schaarste maar wellicht is de gekte bij de koper er een beetje uit aan het gaan. Dit zien we niet alleen in de cijfers maar zo wordt er door een koper beetje bij beetje meer onderhandeld over de prijs en aanvullende voorwaarden. Van een gezonde markt is ook nog lang geen sprake en er moet, ook door lokale overheden, nog veel werk worden verzet om dit te bereiken. Als NVM willen we niet alleen toekijken maar die lokale besturen graag met raad en daad bijstaan. Zo kunnen we hen uit ervaring, onderbouwd met een schat aan actuele data, aangeven waar de grootste knelpunten binnen de verschillende gemeenten zitten. Daarom gaan we, direct na de gemeenteraadsverkiezingen in maart van dit jaar, hen aanbieden om van advies te dienen. Ze kunnen hiervoor dan de lokale NVM-makelaar benaderen of anders mijzelf. Mijn NVM-collega’s en ik kennen de markt hier als geen ander…” aldus Henk van Vliet (voorzitter afdeling Brabant Noord-Oost).

NVM-voorzitter Onno Hoes: “Vandaag maken we weer een teruglopend woningaanbod en gestegen verkoopprijzen bekend. Woningbezitters zetten hun woning niet te koop zonder uitzicht op een andere passende woning. We constateren dat de oplevering en realisatie van nieuwbouw stagneert. Dus stokt de doorstroming en loopt de markt vast. De focus op een ruimer woningaanbod is cruciaal. Daarom moeten we ook de nieuwbouw snel op gang krijgen. Dan komt de doorstroming op de woningmarkt op gang. Als NVM zetten we ons elke dag in om consumenten te voorzien van wooncomfort en woongenot. Dat is een grondrecht en onze leden voelen als geen ander hoe groot en dringend die behoefte in de samenleving is. Dat vereist het nodige en ik ben blij dat onze vraag om een Minister van Wonen en Volkshuisvesting met regie en doorzettingsmacht is ingevuld. We staan samen voor een grote en verantwoordelijke inspanning om woningbezitters en woningzoekers te bieden wat ze willen: een passende woning. Ik roep daarom Minister De Jonge op om een “BouwStimuleringsTeam”- BST te formeren. Dat BST omvat partijen uit de praktijk en maatschappelijk middenveld en staat de Minister positief en constructief met raad en daad terzijde. Een praktisch platform voor periodiek overleg met publieke en private partijen. Daarmee krijgt de visie vaart in de uitvoering. Dat is cruciaal om de woningnood op te lossen. We kunnen ons niet veroorloven nog meer tijd te verliezen. Woningzoekers rekenen op ons”.

Lana Gerssen, NVM-voorzitter van de vakgroep Wonen en praktiserend makelaar: “We zitten in een vicieuze cirkel in de huidige markt. De doorstroming stokt door te weinig aanbod en de krapte jaagt de prijzen op. Een tweedeling in de maatschappij ligt op de loer waarbij woningbezitters en woningzoekers meer en meer tegenover elkaar komen te staan. De lage rente, de overwaarde op bestaande woningen, de spaartegoeden en het vertrouwen in de economie leiden gemakkelijk tot hoge biedingen en prijzen. Het wijzen en verwijten steekt al de kop op. Senioren worden er op aangesproken dat ze niet willen verhuizen. Dat is te gemakkelijk. Er is domweg geen passend aanbod voor deze doelgroep. Dit remt het op gang brengen van een keten van huizen die te koop komt. Ik zie hier een duidelijke rol voor onze leden. Het gaat om de essentie van ons vak: vraag en aanbod en een koper en verkoper samenbrengen. Als lokale en regionale experts brengen we de vraag in kaart. Zo helpen we de overheid, lokaal en regionaal, bij hun vraagstukken over het woonbeleid. Bouwen op maat, doorstroming in gang zetten en zo het juiste én grotere aanbod beschikbaar maken. Dat komt ook ten goede aan de betaalbaarheid van woningen. Niet langer wachten maar samen oppakken én doorpakken. Dat is wat kopers en verkopers verwachten”.

Bekijk hier de kwartaalcijfers van uw eigen gemeente.

 

Bron: NVM Brabant Noord-Oost

Neem contact met ons op

Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een bericht, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×